Home DIGISCEN® – Digitala verktyg för fysisk scenkonst

DIGISCEN® – Digitala verktyg för fysisk scenkonst

Digiscen är ett initiativ för att tillgängliggöra och bevara scenkonst digitalt. Vi utvecklar digitala verktyg som underlättar för scenkonstproducenter att möta och föra dialog med ny och existerande publik. Förutom att filma, klippa och livesända föreställningar, erbjuder vi en distributionsplattform där producenter kan lägga upp intresseväckande teasers, trailers, intervjuer och regissörsamtal, samt interagera med publik och finansiärer.

Genom digitalisering kan vi nå grupper som normalt inte tar sig till scenerna och genom disitrbutionsplattformen kan vi bredda innehållet så att fler berättelser och röster kan ta plats. 

Våra målsättningar i punktform:

» Bredda målgruppen för teater, dans och musik genom ökad tillgänglighet och inkludering.

» Stärka producenters möjligheter till självförsörjning.

» Tillgodose behoven för de som behöver hjälpmedel för att uppleva verken, t.ex. genom textning för uppläsningsteknologi.

» Utgöra en motkraft till det kommersiella kultur- och medieutbudet.

Vi tror starkt på att digitalisering och ökad tillgänglighet också bidrar till utvecklingen av kvalitativ scenkonst.

Produktionscykel

Repetitionsfasen: här kan vi t.ex. filma repetitioner och göra intresseväckande teasers för att i ett tidigt stadie nå ut till potentiella arrangörer eller locka publik. Vi kan också filma bakom-scenen-material för pressklipp, dokumentär eller en egen processblogg.

Premiär & föreställning: Genom flerkamerainspelning kan vi antingen livesända föreställningen och eventuella kringliggande arrangemang, klippa en version av uppsättningen att visa på t.ex. Digiscen eller SVT, samt göra trailers eller utdrag för en kommande turné.

Efter föreställning: För att förlänga och fördjupa upplevelsen kan vi t.ex. erbjuda distanspubliken att delta i ett livesänt regissörsamtal eller ta del av klippta intervjuer med ensemble. Att ha allt processmaterial dokumenterat – från repetition till föreställning, på och bakom scenen – underlättar också vid återuppföring och finansiering.

Vill du filma, distribuera eller livesända en föreställning?

Vill du som scenkonstproducent visa eller marknadsföra ett verk på Digiscen, eller bara veta mer om fördelarna med digitalisering och hur det kan ta form, hör gärna av dig! Kontaktinfo finns här.

Initiativtagare

Bakom initiativet till Digiscen finns Strobemedia, ett produktionsbolag baserat i Malmö och Stockholm, som sedan 2010 filmar och livesänder scenkonst för digital distribution. För mer info och tidigare produktioner, se strobemedia.se.

Nyhetsbrev

Om du är nyfiken på att följa vår utveckling och få besked om kommande föreställningar på DIGISCEN anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Translate »